Linguaggi

“Si cucine cumme vogli’ì”: le ricette di Eduardo

01.02.2022

‘O rraù ca me piace a me
m’ ‘o ffaceva sulo mammà.
A che m’aggio spusato a te,
ne parlammo pè ne parlà.
Io nun sogno difficultuso;
ma luvàmell”a miezo st’uso.
Sì, va buono: cumme vuò tu.
Mò ce avèssem’ appiccecà?
Tu che dice? Chest’è rraù?
E io m’a ‘o mmagno pè m’ ‘o mangià…
M’ ‘a faje dicere na parola?
Chesta è carne c’ ‘a pummarola.

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“Quacche cusarella p”accummincià:
quatto fellucce ‘e salame ntustato p”o friddo…
na fellicciolla ‘e prusutto cu tutt”o grasso-
‘o grass”e prusutto nun ha fatto maie male:
nun scartà ‘o grasso ca se piglia collera ‘o puorco-
nu par”e carciuffulelle tirate ‘a sott’a ll’uoglio,
c”a pont”e furchetta,’a rint”o buccaccio…
l’aulive ianche,dolce…
l’aulive nere hann”a essere ‘e Gaeta…
dduie chiapparielle,ma ruie ruie…
tre quatte filette d’alice salate…
mezza pezzetell”e butirro ‘e Massalubrense…
na scurzetell”e pane r”o juorno primmo…
ma nu’ ncasate ‘a mano c”o ppane,si no ve pass’appetito…
na stracciat”e papaccelle verde rosse e gialle…

‘O trattore è addeventato
na vetrina pe’ guardà:
nun ce truov”o cucenato
nè chi sàpe cucenà.
Monzù,Monzù,Monzù,Monzù
nun ce sta cchiù!

Si cucine cumme vogl”i’,
io te pavo cumme vuo’ tu,
ma si pavo cumme vuo’ tu,
e nun magno cumme vogl”i’,
io te pavo cumme vuo’ tu,
ma me nn’esco e nun torno cchiù.
Pe’nce fa’ na chiacchieriata
addò nuie simmo patrune,
si nun songo maccarune
nun putimmo accumencià.

Si sentimmo maccarune,
‘a parola a nnuie nce abbasta
pe’ capì c”a pasta è ppasta,
e nun serve addimmannà.”…

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“Si se tratta de pasta longa
stelletelle,tubbettielle,
si so’zite o vermicielle:
nfacci”a pasta nun parlà.
Parlo sulo si,che saccio…
te vuo’fa’duie sturtarielle,
na linguina, ‘e pperciatielle…
E mò,voglio accumencià.
Quatte vongole ‘e pertose
e nu sicchio d’acqua ‘e mare:
quann”a rena se ne care
tann”e miett’a cucenà.
Aglio,uoglio e petrusino,
tutt”e ccorne ntesecate,
lengue ‘e passere sculate:
cchiù so’ ttoste e meglio so’.
Ma si ncuocce ‘o piscatore
c”o catillo d”e lupine,
‘i”a menà ‘e vermicielline:
cala e aìza,nun sbaglià!
‘O lupino tu ll’agguste
cchiù d”a vongola ‘e pertosa:
‘o sapore è n’ata cosa,
nun se po’ paragonà.
Si vuo’ fa’ nu cundimento
pe’ te fa’ nu vermiciello
cu nu zuco ‘e purpetiello,
te cunziglio cumm’ ‘i’ ‘a fa’.
Miette rint”o pignatiello
pummarole, ‘a lav”e ll’uoglio,
tutt’a cruro.Nu cummoglio,
fuoco lento e lass”o sta’.
Aglie e uoglio? Int”a tiella
pepe niro,nu cuppino
d’acqua calda, petrusino
na tritata a vuluntà.
Ma si piglie ‘a nzalatiera,
‘o spavetto resta nfunno:
nce vo”o piatto largo e tunno
o ‘a sperlonga p”a servì.
Si t”e ffaie cu l’aulìve
e na vranch”e chiapparielle,
ddoie o tre pummarulelle
te cunzuole…..ma però,
‘e Gaeta ll’aulìve,
e vasenicola fresca…
Si vuo’ fa’ sta puttanesca
io te saccio cunziglià:
aulìve e chiapparielle
ll’ ‘i”a menà a tiella forte,
nzieme ‘a ll’aglio,llà pe’ llà;
quanno se so’ fatte storte
vide tutt”e chiapprielle
russe russe e spampanate…
Mò nc”e mmine, già schiattate,
ddoie o tre pummarulelle”…
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P”a linguina, ‘e pummarole
hann”a essere a fiaschella;
ll”i”a schiattà cu tutt”a pella
quann”e mmiett’a cucenà.

Na cucchiar”e nzogna mpane,
‘o furmaggio pecurino
d”a Sardegna, e pepe fino:
chillu nniro, ‘o gghianco no!

C”o furmaggio pecurino
può fa’ pure ‘o perciatiello
lardiato, a cerasiello.
T’aggi di’ cumme se fa?

Taglia ‘o llardo piezzo piezzo,
mena rint”a cassarola;
niente zuco ‘e pummarola,
sulo in bianco s’hann”a fa’.

Pe’ nu zito ‘a pummarola
fatto ‘nzisto, nce abbisogna
na mmiscata d’uoglio e nzogna:
fuoco lento, nun sciuscià.

Quann”a salsa ll”e tirata,
nc”e”a rattà ‘o casecavallo,
nc”e”a straccià ‘a vasenicola
mmiezz”a salsa ‘e pummarola,
e po’ falla arrepusà.

Nu lacierto ‘a genuvese
ll”i”a tirà cu ‘e ccutenelle,
vino ianco, alla francese,
e nce vònno ‘e ttagliarelle.

Fuoco lento, lento assaie,
ca si ‘o piezzo piglia sotto,
lass”o sta’ ca quann’è cotto
siente ‘o fieto pure ‘a ccà.

‘O rraù nun ‘o tuccammo…
Nun tuccammo chistu tasto:
songo certo ca me guasto
e nce avimma ntussecà.

P”o rraù nce vo’ pacienzia,
e ‘a pacienzia chi t”a dà?
Si nun piglie cunferenzia
ch”e gravune, nun ‘o ffa’.

Nu timpàno ‘e maccarune?
Pasta frolla e bucatine,
ova toste, purpettine
e pesielle a vuluntà;

nce vo”a provola e pe’ zuco
una ‘e chelli sarzulelle
c”a bbutteglia e cu ‘e mmurzelle.
Quann”o nfurne, t”i”a quatrà.

Se po’ fa’ c”o zuco ‘e carne –
in francese fosse ‘a glassa –
c”o furmaggio te ce spasse
siente quanta qualità:

parmigiano, pruvulone,
l’olandese genuino,
n’apparenza ‘e pecurino…
‘o gruviero adda filà!

Vino bianco rint”o ruoto
cu ‘e ssasicce attarallate
quann”e vvire arrusulate
sulo tanno ‘e ppuò luvà.

Ma l”e”a pognere cu ll’aco,
ncopp’e sotto, fora e dinto
ca si ‘o grasso resta ‘a rinto
ntorza ‘a pelle e ‘a fà schiattà.

Comme pure chellu ggrasso
ch’è rimasto int”o rutiello
nun se jetta, pigliatèllo,
chell’è ‘o mmeglio, siente a mme:

brodo lento e c”o furmaggio
e si songo perciatelle
sciuliarielle sciuliarielle…
‘A furchetta have che ffà!

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Virz’e riso? nce vo ‘o lardo:
nun appena s’è squagliato,
men”o virzo; cummigliato,
accummencia a peppià.

Peppianno peppianno
cacci”o zuco: men”o riso
vòta quanno nce ll”e miso,
sotto nun s’adda azzeccà.

Nu sartù turzuto e àveto,
ova toste e purpettine,
cu ‘e pesielle e chin”e provola,
parmigiano e fegatine,

zuco ‘e carne e a ffuoco lento
fin’a quanno ll”e cuociuto;
quann’è cuotto o sta a mumento,
n’avvampata e ll”e arrussuto.

Se po’ fao cu ll’uovo, in bianco,
parmigiano e muzzarella,
‘e pesielle, ‘a murtadella…
E si po’ te vuo’ spassà,

nce puo’ mettere ‘o tartufo
o na vranca ‘e fungetielle,
chill”e chiuppe e chiuvetielle:
rrobb”e Napule, gnorsì.

e c”o zuco ‘e genuvese’
Siente ‘a morte ‘e stu risotto:
piglia ‘o riso quann’è cotto
e appriparale accussì:

fà stu zuco c’aggiu ditto,
doppo, po’, c”a cucchiarella,
fà nu fuosso a vaschetella
e c”o zuco ll”i”a apparà.

Ma p”o riso ch”e sculato,
scarfa primma na zuppiera
c”o cuperchio: ‘a furmaggiera
ll”i”a sultanto sbacantà.

Ma c”o burro e ‘o zaffarano…
Nuie nun simme abituate
a sti praqnze prelibate:
nce arrangiammo c”o magnà…

Si cucine cumme vogl”i’…

Nu fasùlo c”a scarola
aglio e uoglio adda murì:
manco n’ombra ‘e pummarola,
te ll”i”a scènnere accussì.

Na menesta mmaretata
cu ll’annoglia e ‘a pezzentella
c”a cappuccia ncappucciata
vrucculille e cucuzzielle…

‘A verdura ben lavata,
scorz”e caso, uoss”e presutto.
Statte attiente p”a calata:
‘a cappuccia primm”e tutto.

Si cucine cumme vogli”i’…

Scauràta, c”o limone,
sale, pepe e petrusino,
aglio e uoglio Surrentino
na ricciòla t”a può fa’.

Pur”o dentice scauràato,
tale e quale l’apprepare:
na musdena, siente ‘o mare
si t”a faie pure accussì.

E ce sta ‘o pesce san Pietro
cu ‘e ddoie macchie ca tu saie,
pecchè ‘o santo ‘o pezzecaie
cu dduie ddete p”acchiappà.

N’ato pesce nce starria
c”a mullica delicata,
sapurita, prelibata:
nce sta ‘a spigula… però,
costa quant’a na zetella!
Ma te magne pur”a pella,
manc”a capa puo’ jettà.

Si è p”a cernia, appicci”o furno,
senza tanta cundimente,
sale e pepe, fuoco lento:
Essa sàpe c’adda fa’!

Si cucine cumme vogli”i’…

Cu nu càpeto ‘e purciello
a Gennaio famm”o zuffritto;
l”i”a taglià a pont”e curtiello,
adduvere, cumm’è scritto,

e ci ha”a mettere ‘a cunzevera
nera nera, nzogna mpane,
cerasiello, fronn”o làvero,
e ll’i”a còcere chianu chiano.

Nu pullast’a cacciatore,
ci ha’ schiattà na pummarola
p”o culore e p”o sapore,
ma adda essere una sola.

Quanno ll’aglio ha zuffriùto
russo russo ll”i”a luvà,
ca si è niro si’ futtuto:
‘o pullasto ll’i”a jettà!

Ci ha”a menà ‘a rosmarina,
vino bianco c”o ssuperchio:
ncasancillo nu cuperchio,
quanno s’adda rusulà…

Si cucine cumme vogl”i’,
io te pavo cumme vuo’ tu,
ma si pavo cumme vuo’ tu,
e nun magno cumme vogl”i’,
io te pavo cumme vuo’ tu,
ma me nn’esco e nun torno cchiù.

Eduardo De Filippo, da “Si cucine cumme vogli’ì”

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